’Klaine dörpen deur & noar Het Hogeland’

Culturele fietstocht (Lint der Verbintenis)

Onder het motto: ‘Adieu Eemsmond, op weg naar Het Hogeland’ neemt Eemsmond het hele jaar door afscheid van de gemeente.

In navolging van de, tot dusverre, zeer prettige samenwerking tussen kleine kernen in de gemeente Eemsmond rond de lichtweek in Roodeschool e.o., hebben wij het idee opgevat  om te proberen deze samenwerking door te zetten en, waar mogelijk, uit te breiden.

Met deze gedachte is het idee ontstaan om een ‘culturele fietstocht ‘ te organiseren voor bewoners van Oudeschip, Oosteinde, Roodeschool, Oosternieland en Oldenzijl.

Een inspirerende brainstorm-sessie hierover leverde veel ideeën en enthousiasme  op. Onder de titlel ‘ Klaine dörpen deur en noar Het Hogeland’ willen we bewoners betrekken bij het belang van de klein(st)e dorpen in de huidige gemeente Eemsmond en de toekomstige gemeente Het Hogeland. Dat willen we op een leuke, sportieve en culturele manier aanpakken.

Deze fietstocht is bedoeld voor zowel jong als oud en ook nadrukkelijk voor diegenen die mee willen doen, maar wellicht iets minder mobiel zijn. Tijdens de fietstocht willen we allerlei activiteiten organiseren, waarbij Theatergroep Opnieuw uit Uithuizen een inspirerende rol wil spelen. Tevens hebben we het idee om de dag op leuke manier (met een hapje en een drankje) gezamenlijk te eindigen in Oosternieland.

We houden jullie op de hoogte!

In grote lijnen:
We hebben de voorlopige plannen en de ideeën verder geconcretiseerd. Dit is hoe de fietstocht er in grote lijnen uit zal zien:
  • De  fietstocht zal worden gehouden op zaterdag(middag) 1 september 2018.
  • Het betreft een fiets(rond)tocht van plm. 30 km, bedoeld voor alle bewoners van de betreffende dorpen, maar ook voor andere geïnteresseerden. Nadrukkelijk willen we ook mensen hierbij betrekken die iets ‘minder mobiel’ zijn.
  • De tocht heeft als thema ‘ Lint der Verbintenis’ en voert door alle deelnemende dorpen. Er kan op verschillende plekken worden opgestapt.
  • Elk dorp bedenkt iets om de deelnemers te laten zien / doen of ervaren. Dit kan van alles zijn (voorbeelden: bezichtigen plaatselijke bijzonderheid / proeverij / iets kunstzinnigs, iets ludieks etc). Het hoeft niet groot(s) te zijn, maar het zou leuk zijn als er in elk dorp iets te zien / doen is.
  • Theatergroep Opnieuw voert onderweg allerlei verrassende  ‘theatrale acts’  uit ’ter lering ende vermaeck’.
  • De tocht wordt afgesloten met een (gezonde) hap en een drankje in Oosternieland. 
  • Een kleine commissie (onder auspicien van DB Oosternieland) maakt een begroting en gaat op zoek naar (verdere) financiering en sponsoring. Tevens zal er worden gekeken naar eventuele vergunningen, etc.